Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Υπέρτατο κριτήριο

 
  Απευθύνοντας το λόγο στους νέους, δε θα πω όλα όσα θα μπορούσα ή και θα έπρεπε να τους πω. Θα αρκεσθώ να πω, ειδικότερα σε όσους δεν είναι ακόμα 18 χρονών, να διατηρούν όσο μπορούν πιο πολύ τις απορίες τους, τις αμφιβολίες τους, τα ερωτηματικά τους, να μη δένονται πρόωρα στο άρμα μιας ιδεολογίας ή ενός κόμματος, να μην επιτρέπουν στο μυαλό τους να πήξει πρόωρα και στην καρδιά τους να στεγνώσει.
Δεν έχει μόνον η φύση την ωραιότερη εποχή της, την άνοιξη. Και το πνεύμα του ανθρώπου έχει τη δική του άνοιξη. Την έχει στα χρόνια της εφηβείας και γενικότερα της νεότητας, όταν ανθίζουν όλα χωρίς να καρποφορούν. Δεν ξαναγυρίζει στη ζωή μας η εποχή, που επιτρέπει να ταλαντευόμαστε, να διαλέγουμε σήμερα το ένα άνθος και αύριο το άλλο, να ζούμε την απόλυτη ελευθερία εκλογής και αλλαγής ιδεών, όχι μόνο των πολιτικών ιδεολογιών, αλλά και κάθε βιοθεωρίας. Όταν περάσει αυτή η εποχή, τα πάντα συνήθως παγιώνονται και παγώνουν. Δένονται οι άνθρωποι με ορισμένο επάγγελμα, με ορισμένο τρόπο ζωής, με ορισμένο κόμμα. Φοβάμαι, ότι πολλά μέλη της σημερινής νεολαίας βιάζονται να φυλακίσουν τον εαυτό τους, να τον κάνουν αμετακίνητο πριν ακόμα κινηθεί ελεύθερα, να τον κάνουν να πάψει πρόωρα να ζει την ανοιξιάτικη εποχή του. Κυριεύονται μάλιστα από πολιτικά πάθη και φανατισμούς. Καταντούν πολύ νωρίς τόσο μεροληπτικοί, ώστε χάνουν για πάντα τη δυνατότητα να είναι ελεύθεροι άνθρωποι. Όποιος χάνει, την ώρα της νεότητας, την ηθική και πνευματική ελευθερία του δεν μπορεί ποτέ να την ανακτήσει.
  Ας μου επιτρέψουν λοιπόν οι σημερινοί Έλληνες νέοι να τους πω, ότι το μόνο αμετακίνητο στοιχείο μέσα μας, που από τα παιδικά μας χρόνια όχι μόνο δεν περιορίζει την ελευθερία μας, αλλά χαρίζει φτερά στο πνεύμα μας και θερμαίνει την καρδιά μας, είναι ο πατριωτισμός. Όποιο πολιτικό δρόμο και αν ακολουθήσουν αργότερα, υπέρτατο κριτήριο για όλες τις πράξεις τους πρέπει να είναι η αγάπη για τη γη τούτη και για το αιώνιο ιστορικό της νόημα.
Παναγιώτης Κανελλόπουλος,
περ. «Ευθύνη», τ. 168

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου