Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Τα γελοία λάθη της Τουρκίας

Νίκος Λυγερός
Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, αρχίζεις τα γελοία λάθη. Αυτό το νοητικό σχήμα ακολουθεί η Τουρκία. Για να πείσει τους Γάλλους ότι έχουν άδικο με την απόφαση που πήρε η βουλή τους για την ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών που αναγνώρισε το κράτος τους, προσπαθεί να χτυπήσει μέσω του πατέρα του Προέδρου τους, τη Λεγεώνα των Ξένων.

Το τσιγάρο οδηγεί του νέους στη θανατηφόρο νόσο των καπνιστών

 
Ευάλωτοι μπροστά στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια αποδεικνύονται και οι νέοι άνθρωποι κοντά στα 35, καθώς το τσιγάρο σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι όπως φαίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο από ότι φανταζόμασταν. 

Ραγδαία αύξηση εμφανίζει η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στους νέους καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες σήμερα περίπου 25000 έλληνες παραγωγικής ηλικίας από 30 έως 49 ετών πάσχουν από την ασθένεια.
Η εκτόξευση αυτή της νόσου οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα και δευτερευόντως στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σε παράγοντες επιβαρυντικούς από χώρους εργασίας και σε γονιδιακά αίτια.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Κουλούρης σήμερα περίπου το 5% των πασχόντων από τους συνολικά 500.000 που υπάρχουν στη χώρα μας είναι νέοι στην ηλικία.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η νόσος δεν αφορά πια μόνο τους ηλικιωμένους καθώς το τσιγάρο καταστρέφει όλο και πιο νέες ηλικίες. Είναι ενδεικτικό ότι το 22% των ασθενών είναι 45 έως 54 ετών και το 28% από 55 έως 64 ετών.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια –που θεωρείται η νόσος των καπνιστών- αποτελεί σήμερα την 4η αιτία θανάτου τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 10,6% όσων εμφανίζουν απόφραξη των πνευμόνων δεν παρουσιάζουν συμπτώματα με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν στο γιατρό.
Γι αυτό άλλωστε και το 4% του πληθυσμού που πάσχει από ΧΑΠ εμφανίζουν αδιάγνωστη απόφραξη των αεραγωγών στους πνεύμονες.  
Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι: εύκολο λαχάνιασμα, δύσπνοια, χρόνιος βήχας, εύκολη κόπωση, συχνά κρυολογήματα και μεταξύ άλλων απόχρεμψη.
 ΠΗΓΗ:  http://www.iatropedia.com/articles/read/764

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου