Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η αρχαία «τουλίπα» των θαλασσών Ένα παράξενο πλάσμα που έμοιαζε με τουλίπα ζούσε στους ωκεανούς πριν από 500 εκατομμύρια έτη.

 
Ένα εντυπωσιακό εύρημα ανακάλυψαν ερευνητές στα Πετρώδη Όρη στον Καναδά. Εντόπισαν τα απολιθώματα ενός παράξενου πλάσματος που ζούσε στις θάλασσες πριν από 500 εκατομμύρια έτη. Το πλάσμα, που έλαβε την ονομασία Siphusauctum gregarium, μοιάζει με τουλίπα και είχε, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα μοναδικό βιολογικό μηχανισμό.
Το παράξενο πλάσμα
Το S.gregarium είχε μήκος περίπου 20 εκατοστά. Διέθετε έναν μακρύ κορμό που έμοιαζε με κοτσάνι ο οποίος κατέληγε σε ένα «κεφάλι» που θύμιζε κάλυκα φυτού και ειδικότερα τουλίπα. Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο. Όπως αναφέρουν, το «κεφάλι» του περιείχε ένα μοναδικό σύστημα διατροφής και ένα απλό γαστρεντερικό σύστημα. Εκτιμούν ότι το παράξενο ον είχε την ικανότητα να φιλτράρει το νερό και να αποσπά τις απαραίτητες για εκείνο ουσίες με τις οποίες διατρεφόταν.
Στο κάτω άκρο του κορμού του το S.gregarium διέθετε έναν δίσκο ο οποίος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, του επέτρεπε να κατεβαίνει και να «κάθεται» στον πυθμένα. Όπως φαίνεται το πλάσμα αυτό δημιουργούσε κοινότητες στις οποίες ζούσαν μαζί δεκάδες μέλη.
«Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ανακάλυψης δεν είναι το σχήμα του αλλά το σύστημα διατροφής του το οποίο φαίνεται να είναι μοναδικό στο ζωικό βασίλειο. Δεν μπορούμε να βρούμε κάποια συσχέτιση με άλλους οργανισμούς ώστε να το κατατάξουμε κάπου» αναφέρει η Λόρνα Ο’ Μπράιαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS One».
πηγή: tovima.gr

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου