Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Στάσεις απέναντι στη γλώσσα των νέων

Αν «γκουγκλάρετε» τη φράση «γλώσσα των νέων» ή τις λέξεις-κλειδιά «γλώσσα» και «νέοι», θα βρείτε στο διαδίκτυο έναν μεγάλο αριθμό κειμένων με εξίσου μεγάλη ποικιλία απόψεων για το θέμα της νεανικής γλώσσας, καθώς και διαφημίσεις, τηλεοπτικές σειρές, τραγούδια κλπ. στα οποία χρησιμοποιείται η νεανική γλωσσική ποικιλία.

Η «σαύρα», ο «κάγκουρας» και οι απορημένοι γονείς

Ο 15χρονος Γιώργος, μαθητής Α΄ Λυκείου, όταν θέλει να χαρακτηρίσει μία γυναίκα πολύ άσχημη θα χρησιμοποιήσει τη λέξη σαύρα. Οι φίλοι του θα τον καταλάβουν και θα γελάσουν. Οι γονείς του όμως και οι καθηγητές του θα τον κοιτάξουν περίεργα, όπως λέει ο ίδιος στην «Κ».

«Μάθε τη γλώσσα των νέων για να μη... φλασάρεις»

image

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παρασκευή Βονάτσου
Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

O γλωσσικός κώδικας της νέας γενιάς σήμερα στέλνει ...αδιάβαστους τους μεγαλύτερους. Για συρρίκνωση της ελληνικής γλώσσας και λεξιπενία μιλούν ορισμένοι γλωσσολόγοι.

Έφαγε «σπατ» και η γιαγιά κουφάθηκε

του Γιώργου Λιάλιου

Mην ανησυχείτε αν δεν... καταλαβαίνετε τη γλώσσα των νέων, απλώς ρωτήστε τους

O νέος γυρίζει στο σπίτι του μετά το σχολείο. «Γιαγιά, γιαγιά!», λέει. «Σήμερα στο σχολείο έφαγα ένα φλας!..». Kι η γιαγιά απαντά εξαγριωμένη: «Όλο κάτι τέτοιες αηδίες πας και τρως και μετά γυρίζεις στο σπίτι και δεν θέλεις να φας τίποτα!».

«Άνισες εξισώσεις: Η γλώσσα των νέων»

Γιάννης Βελούδης

Οι «φωνές επαγρύπνησης, διαμαρτυρίας και πόνου για τη χαμηλή στάθμη της χρήσης της [γλώσσας μας]» δεν έχουν πάψει να ηχούν στ' αυτιά μας εδώ και είκοσι περίπου χρόνια –πολλές φορές μάλιστα σαν σειρήνες ασθενοφόρου, ή και περιπολικού.

«Το χάσμα γενεών... μετριέται και με λέξεις»

Η νέα «αργκό» με φράσεις δανεικές από την αγγλική και τη νέα τεχνολογία και η ανεξάντλητη ευρηματικότητα των εφήβων

Της Έλενας Καρανάτση

Tι να πάρει πρέφα μωρέ το ζαρζαβατικό! Εμείς, πάντως, την κάναμε με ελαφρά πηδηματάκια και πήγαμε να λιώσουμε στο μπαρ. Τα άλλα τα λαμόγια ήρθαν αργάμιση και ήταν ήδη αλοιφή.

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου