Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΛΟΓΗΣΗΣ: «Ψηφιακοί νομάδες»: Το επάγγελμα του μέλλοντος

Αποτέλεσμα εικόνας για «Ψηφιακοί νομάδες»: Το επάγγελμα του μέλλοντος
Α. Μη λογοτεχνικό κείμενο
«Ψηφιακοί νομάδες»: Το επάγγελμα του μέλλοντος

  Η καριέρα και η επαγγελματική αναγνώριση δεν προκύπτουν έτσι απλά. Δεν είναι θέμα τύχης, αλλά αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και προσωπικών θυσιών. Άτομα που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στον επαγγελματικό στίβο πολύ συχνά αναφέρουν ότι το τίμημα που χρειάστηκε να πληρώσουν ήταν πολύ ακριβό, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που στερήθηκαν προσωπικές στιγμές με συγγενείς και φίλους και δεν αφιέρωσαν όσο χρόνο θα ήθελαν στον εαυτό τους. Τα αλλεπάλληλα meetings, οι υπερωρίες στο γραφείο και τα συχνά ταξίδια στο εξωτερικό ήταν οι βασικοί λόγοι που δεν επέτρεψαν την καλύτερη διαχείριση του χρόνου.
  Ωστόσο, σήμερα με την διείσδυση των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας, τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην επιτρέποντας σε πολλούς να εργάζονται εξ αποστάσεως, από όπου και αν βρίσκονται, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία στο γραφείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάδυση μιας νέας κατηγορίας εργαζομένων που ακούει στο όνομα «ψηφιακοί νομάδες» και που αρνείται πεισματικά να “εγκλωβιστεί” στους τέσσερις τοίχους ενός γραφείου.
  Οι Digital nomads, όπως έχει επικρατήσει ο όρος, ζουν τη ζωή που όλοι ονειρεύονται. Ταξιδεύουν, έχουν τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του χρόνου τους και παράλληλα υπηρετούν με τον ίδιο ζήλο το επάγγελμα που αγαπούν. Το μόνο που χρειάζονται είναι γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, για να μην χάνουν κανένα επαγγελματικό e-mail, και έναν ανοιχτόμυαλο εργοδότη που να αντιλαμβάνεται ότι η απόδοση ενός εργαζομένου είναι συνάρτηση της παροχής κινήτρων και της ελευθερίας κινήσεων.
  Πλέον ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως «πολίτη του κόσμου» επιλέγουν την τηλεργασία, ακόμη και εκτός εθνικών συνόρων, αφού χάρη στο ιντερνέτ δεν υφίστανται γεωγραφικοί περιορισμοί. Από την πλευρά των επιχειρήσεων, μέχρι σήμερα ήταν ευέλικτες στην υιοθέτηση ενός τέτοιου εργασιακού μοντέλου μόνο για όσους εργάζονταν στις μεγάλες πρωτεύουσες, τάση η οποία φαίνεται να έχει αλλάξει και να περιλαμβάνει πιο απομακρυσμένους προορισμούς που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές, καθώς και αξιόπιστες συνδέσεις στο διαδίκτυο.
  Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα του Nomadical.org και παρουσιάστηκε στην φετινή έκθεση ITB του Βερολίνου, δημιουργούνται τεράστιες προοπτικές για εργασία, όχι απλώς εκτός γραφείου αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς, γεγονός που εκτιμάται ότι θα δώσει περεταίρω ώθηση στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.
  Τα νέα είναι καλά και για την Ελλάδα, με την Αθήνα, βαδίζοντας στα χνάρια της Λισσαβόνας, να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους προορισμούς που προσαρμόζουν τις υποδομές τους για την υποδοχή τέτοιου είδους επισκεπτών. […]
Ακριβού Μ., http://www.fortunegreece.com, 2017, διασκευασμένο
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Α1. Το άρθρο έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο και θέλετε να ενημερώσετε τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές σας για το περιεχόμενό του. Να γράψετε ένα κείμενο 80-100 λέξεων, όπου θα το παρουσιάσετε περιληπτικά.
Α2. α) Με ποιον τρόπο και μέσα πειθούς επέλεξε ο συντάκτης του άρθρου να υποστηρίξει τις θέσεις του; Να τεκμηριώσετε την απάντησή σας με αναφορές στο κείμενο.
      β) Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω φράσεις ως Σωστές (Σ), ή Λανθασμένες (Λ), σύμφωνα νε το νόημα του κειμένου.
        I.            Η καριέρα απαιτεί ο εργαζόμενος να θυσιάζει μεγάλο κομμάτι του προσωπικού του χρόνου για την διεκπεραίωση όλων των εργασιακών απαιτήσεων.
      II.            Στην εργασία εξ αποστάσεως ο εργαζόμενος δεν αποδίδει το ίδιο όσο εντός του παραδοσιακού χώρου εργασίας.
    III.            Η εργασία εξ αποστάσεως παρατηρείται αποκλειστικά σε μεγαλουπόλεις ή πρωτεύουσες.
   IV.            Σύμφωνα με έρευνες, η τηλεργασία μπορεί να ενισχύσει και την τουριστική βιομηχανία.
Α3. α) «Η καριέρα και η επαγγελματική… διαχείριση του χρόνου». Να εντοπίσετε και να καταγράψετε τον τρόπο ανάπτυξης της πρώτης παραγράφου.
       β) Να εντοπίστε πώς επιτυγχάνεται η συνοχή και η συνεκτικότητα μεταξύ των παραγράφων του παραπάνω κειμένου.
Α4. Να εντοπίσετε τη συλλογιστική πορεία του κειμένου (επαγωγική-παραγωγική) και να δικαιολογήσετε την απάντησή σας.
Α5. α) Να γράψετε από ένα συνώνυμο για τις παρακάτω λέξεις του κειμένου: διείσδυση, άρδην, ανάδυση.
       β) Να βρείτε τρεις παράγωγες λέξεις για τη λέξη γραφείο.
Α6. Συμμετέχετε σε μια εκδήλωση με θέμα την εργασία και την επιλογή επαγγέλματος και καλείστε να διαμορφώσετε μια γραπτή εισήγηση, στην οποία θα αναφέρεστε στις ωφέλειες της σωστής επιλογής του επαγγέλματος γα το άτομο. (200-250 λέξεις).

Β. Λογοτεχνικό κείμενο
«Εμείς οι εργάτες…»
Ο Κωστής Παλαμάς υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και υπηρέτησε για δεκαετίες με πλήρη αφοσίωση την ελληνική γλώσσα και ποίηση. Υπήρξε πολύμορφος και πολύπλευρος τόσο ως προς τις ιδέες του όσο και ως προς τις ποιητικές τεχνοτροπίες που αγκάλιασε. Η ποίησή του διακρίνεται για τον γλωσσικό της πλούτο, τη βαθύτατη στοχαστικότητά της, την πυκνότητα των νοημάτων της, τη δραματικότητα και το λυρικό της πάθος.

Εμείς οι εργάτες είμαστε που με τον ίδρωτά μας
ποτίζουμε τη γη για να γεννά
καρπούς, λουλούδια, τ’ αγαθά του κόσμου ολόγυρά μας·
φτωχή, αλουλούδιαστη, άκαρπη, μονάχα η αργατιά.

Εμείς οι εργάτες είμαστε που με τον ίδρωτά μας                        5
ζυμώνουμε του κόσμου το ψωμί·
πιο δυνατά κι απ’ τα σπαθιά τα χέρια τα δικά μας,
και μόλο το αλυσόδεμα, σκάφτουν, και η γη πλουτεί.

Στου κόσμου τούς θησαυριστές το βιος σου, εργάτη, νόμοι
σ’ το τρώνε αδικητές χωρίς ντροπή.                                             10
Αγκαλιαστείτε, αδέρφια, ορθοί! Με μια καρδιά, μια γνώμη.
Δικαιοσύνη, βρόντηξε, και λάμψε, Προκοπή!—
Κωστής Παλαμάς, «Ανθολογία», Εκδόσεις Εστία, 1994
1913 
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Β1. Πώς καταλαβαίνετε το περιεχόμενο του καταληκτικού στίχου του ποιήματος; «Δικαιοσύνη, βρόντηξε, και λάμψε, Προκοπή! —». Παρουσιάστε με συντομία τις σκέψεις σας.
Β2. Ο Κωστής Παλαμάς έγραψε το 1920 ότι: «Η ποίηση μιλεί, περισσότερο, με την εικόνα». Να εντοπίσετε μία εικόνα στην  πρώτη στροφή και να αποδώσετε με συντομία το νόημά της (50-602 λέξεις).
Β3. α) Στο ποίημα παρατηρείται μια επανάληψη, να την εντοπίσετε και να εξηγήσετε τη λειτουργία της ως προς το νόημα του κειμένου.
      β) Το ποιητικό υποκείμενο χρησιμοποιεί το α’ πληθυντικό πρόσωπο, άλλοτε το β’ ενικό κι άλλοτε το β’ πληθυντικό. Να εντοπίσετε τις αλλαγές προσώπων και να αιτιολογήσετε τη λειτουργία τους.
Β4. Στις δύο πρώτες στροφές του ποιήματος ο ποιητής παρουσιάζει κάποιες αντιθέσεις. Ποιες είναι οι αντιθέσεις και ποιο το νόημά τους;
Β5. Ποια στοιχεία του περιεχομένου και της μορφής δικαιολογούν την ένταξη του ποιήματος αυτού στην παραδοσιακή ποίηση;
Β6. Η εργασία κατέχει κεντρική θέση στη ζωή κάθε ανθρώπου, μιας και απορροφά σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς του. Πώς θα αιτιολογούσατε την ιδιαίτερη προσφορά της εργασίας στη ζωή και στην προσωπικότητα του ατόμου; Να αναπτύξετε τις σκέψεις σας σε ένα ενιαίο κείμενο των 100-150 λέξεων.
Άσκηση δημιουργικής γραφής
  Ξαναγράψτε το ποίημα του Κωστή Παλαμά αφαιρώντας την ομοιοκαταληξία, αλλάζοντας αν χρειαστεί, το αριθμό των στίχων και προσθαφαιρώντας λέξεις, ώστε να προκύψει ένα νέο ποίημα μοντέρνας τεχνοτροπίας.

2 σχόλια:

  1. υπάρχουν οι απαντήσεις αυτού του κριτηρίου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα, θα ήθελα κι εγώ κάποιες ενδεικτικές απαντήσεις, αν υπάρχουν. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου