Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: Ίντερνετ: μια νέα εποχή για τις ανθρώπινες σχέσεις;


Αποτέλεσμα εικόνας για Ίντερνετ: μια νέα εποχή για τις ανθρώπινες σχέσεις
Α. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Εισαγωγικό σημείωμα
Η Τιμόκλεια Παναγοπούλου είναι ψυχολόγος και μέσα από τα άρθρα της καταγράφεται ο παλμός των ανθρώπινων σχέσεων.

Ίντερνετ: μια νέα εποχή για τις ανθρώπινες σχέσεις;
Οι σχέσεις, παλαιότερα, άρχιζαν με ένα βλέμμα, ένα κρυφό ραβασάκι ή ένα τριαντάφυλλο. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στις μέρες μας; Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει αλλάξει ακόμα και τον τρόπο που προσεγγίζουμε ο ένας τον άλλον;
  Εκτός από τα δημοφιλή sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, υπάρχουν ιστοσελίδες αποκλειστικά για «singles», οι οποίοι ψάχνουν για σύντροφο. Μερικές από αυτές είναι οι: match.com, mysinglefriend.com, καθώς και η ελληνική agapameonline.com, στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δημοσιεύουν τα στοιχεία τους, τις φωτογραφίες τους, καθώς και τα χαρακτηριστικά του συντρόφου που αναζητούν.
  Όμως, η τεχνολογία δεν έχει σταματήσει εδώ, καθώς έχουν δημιουργηθεί και εφαρμογές τις οποίες μπορεί κανείς να κατεβάσει στο κινητό του. Ένα παράδειγμα είναι το γνωστό Tinder, στο οποίο επιλέγεις ερωτικό σύντροφο με μοναδικό κριτήριο μια φωτογραφία. Όμως, γιατί να αποφεύγουμε την προσωπική επαφή; Τι υποδηλώνει το γεγονός ότι έχουμε την ανάγκη να κρυφτούμε πίσω από μια οθόνη;
   Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της μοναξιάς που υπάρχει στις μέρες μας. Οι άνθρωποι νιώθουν τόσο μόνοι που αρχίζουν συζητήσεις με ανθρώπους που δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους. Επιπλέον, είναι σύνηθες τέτοιες ιστοσελίδες να έχουν απήχηση σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που ψάχνουν την αποδοχή έστω και σε κάποιον άγνωστο.
  Οι περισσότεροι από αυτούς δημιουργούν προφίλ με κίνητρο να δείξουν στους διαδικτυακούς τους φίλους πόσο όμορφοι, επιτυχημένοι και δραστήριοι είναι, καθώς και τον τρόπο διασκέδασής τους, με σκοπό να γίνουν αρεστοί.
  Μια τέτοιου είδους προσέγγιση είναι ιδανική για άτομα τα οποία είναι δειλά και δεν έχουν το θάρρος να κάνουν το πρώτο βήμα. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να «κρυφτούν» πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή αντί να βιώσουν το άγχος το οποίο τους προκαλούν οι κοινωνικές επαφές. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα το φαινόμενο, κυρίως στο ανδρικό φύλο, να στέλνουν τα ίδια μηνύματα σε διαφορετικές γυναίκες με την ελπίδα ότι κάποια θα απαντήσει θετικά.
  Οι συνέπειες αυτού του νέου τρόπου προσέγγισης είναι ποικίλες. Είναι αλήθεια ότι για πολλούς ανθρώπους είναι λυτρωτικό, καθώς νιώθουν ελεύθεροι να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και να είναι ο εαυτός τους μέσα από την ανωνυμία που τους εξασφαλίζουν τα «chat rooms».
  Στις ιστοσελίδες αυτές οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και δεν είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν φωτογραφίες. Από την άλλη πλευρά όμως, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρήση των συγκεκριμένων sites προκαλεί αίσθημα μεγαλύτερης μοναξιάς στους χρήστες. Με την πολύωρη ενασχόληση μειώνεται ο χρόνος που αφιερώνουν στους πραγματικούς τους φίλους.
  Έχει παρατηρηθεί αύξηση του επιπέδου της κατάθλιψης σε άτομα των οποίων το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας τους είναι μέσω site κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, η προσπάθεια να δημιουργήσει κάποιος μια πλασματική εικόνα στην οποία δεν ανταποκρίνεται, μειώνει το επίπεδο της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού, καθώς το άτομο παύει πια να είναι ο εαυτός του και καταλήγει να υποδύεται κάποιον άλλον με μοναδικό κίνητρο την αποδοχή.
  Παρ’ όλα αυτά, η τεχνολογία είναι ένα πολύτιμο «εργαλείο», το οποίο έχει τη δύναμη να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά αν χρησιμοποιείται σωστά. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε τους κινδύνους που κρύβει, καθώς το 50% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν site κοινωνικής δικτύωσης, λένε ψέματα για την ηλικία, το φύλο, το βάρος, την επαγγελματική και οικογενειακή τους κατάσταση.
Τιμόκλεια Παναγοπούλου, www.happylifemag.com
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Α1. Να δώσετε τον χαρακτηρισμό «Σωστό» ή «Λάθος», ανάλογα με το αν αποδίδουν το νόημα του κειμένου σωστά ή όχι, σε κάθε μία από τις διαπιστώσεις που ακολουθούν.
α) Οι ανθρώπινες σχέσεις σήμερα έχουν διαφοροποιηθεί από αυτές του παρελθόντος. 

β) η συνομιλία μας με διαδικτυακούς –άγνωστους σε μας-φίλους είναι αποτέλεσμα της μοναξιάς μας.
γ) Οι διαδικτυακές σελίδες αναζήτησης συντρόφου έχουν απήχηση σε άτομα με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. 
δ) Η αναζήτηση φίλων μέσω των «chat room» περιορίζει τη μοναξιά των χρηστών. 
ε) Η αυτοεκτίμηση του ανθρώπου που χρησιμοποιεί πλασματικό προφίλ στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται. 
Α2. Τι επιδιώκει η αρθρογράφος με τη χρήση των ρητορικών ερωτήσεων στην τρίτη παράγραφο: («Όμως..μια οθόνη;») του κειμένου; 

Α3. «Μια τέτοιου είδους προσέγγιση είναι ιδανική για άτομα τα οποία είναι δειλά και δεν έχουν το θάρρος να κάνουν το πρώτο βήμα». Να μετατρέψετε την παρατακτική σύνδεση  σε υποτακτική. Τι πετυχαίνει η αρθρογράφος με τη χρήση της παρατακτικής σύνδεσης;
Α4. Να γράψετε ένα αντώνυμο για καθεμιά από τις ακόλουθες λέξεις του κειμένου: σταματήσει, σύνηθες, αποδοχή, επιτυχημένοι, ελεύθεροι.


Α5. Σύμφωνα με την αρθρογράφο : «Η τεχνολογία είναι ένα πολύτιμο «εργαλείο», το οποίο έχει τη δύναμη να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά αν χρησιμοποιείται σωστά». Συμφωνείτε με την άποψη αυτή ή όχι; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί, κατά τη γνώμη σας, η τεχνολογία να φέρει κοντά τους ανθρώπους; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε ένα κείμενο 200-250 λέξεων που θα «ανεβάσετε» ως άρθρο στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου σας.

Β. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Εισαγωγικό κείμενο
Ο Νίκος Λυγερός γεννήθηκε το 1968 στον Βόλο, αλλά σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στη Γαλλία. Είναι ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο και, μολονότι διαθέτει ένα «βαρύ» βιογραφικό, παλεύει καθημερινά με σεμνότητα και αλτρουισμό για το μοναδικό του ενδιαφέρον, όπως ο ίδιος ομολογεί, τον άνθρωπο.
Ο άνθρωπος γίνεται άνθρωπος μόνο όταν είναι συνάνθρωπος-
Πρόσεχε τον συνάνθρωπο
Πρόσεχε τον συνάνθρωπο
γιατί μερικές φορές
τον πληγώνεις
δίχως να το αντιληφθείς
μόνο και μόνο
επειδή εσύ
δεν του έδωσες
σημασία
την ώρα
που είχε
ανάγκη
γιατί σου ζητούσε
λίγο χρόνο
από τη ζωή σου
για να μην μείνει
εντελώς μόνος
καρφωμένος
στον σταυρό
της μοναξιάς
γιατί κανείς
δεν θέλησε
να συζήσει
με αυτόν
που ήθελε
ν’ ανήκει
στην κληρονομιά
της Ανθρωπότητας.
Ποίημα του Νίκου Λυγερού

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Β1. Σε ένα κείμενο 50-60 λέξεων να γράψετε πώς αντιλαμβάνεστε το νόημα των στίχων: «στην κληρονομιά της Ανθρωπότητας».
Β2. Τόσο ο αφηγηματικός χώρος όσο και ο αφηγηματικός χρόνος παραμένουν ασαφείς. Το εξυπηρετεί αυτή η επιλογή του ποιητή;
Β3. Ποιο σχήμα λόγου παρατηρείτε στους στίχους: «καρφωμένος στον σταυρό της μοναξιάς». και ποια η σημασία του;
Β4. Να επισημάνετε τρία χαρακτηριστικά της μοντέρνας ποίησης στην οποία ανήκει το ποίημα. Να τεκμηριώσετε την απάντησή σας με αναφορές σε αυτό.
Β5. Ο Νίκος Λυγερός σε συνέντευξή του είχε δηλώσει: «[…] Εάν δεν έχω κάτι να κάνω για τον συνάνθρωπο, γιατί να είμαι εδώ. […] Δε χαίρομαι από μόνος μου, μόνο μέσα από τον άλλο». Γιατί η στάση αυτή του Νίκου Λυγερού πρέπει να γίνει τρόπος ζωής του ανθρώπου της εποχής μας; (100-150 λέξεις).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου

Ι.Ε.Π.: Οι νέοι φάκελοι υλικού για Αρχαία Ελληνικά, Λογοτεχνία και Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Λυκείου